Beelddragers, van projectie tot indoor LED

Om het ideale scherm voor je vergaderzaal te kiezen zijn er heel wat aspecten die een rol spelen (schermformaat, resolutie, technologie (beeldscherm of projectie), enz. De boodschap die je wil geven moet duidelijk overkomen. Je visuele informatie moet impact maken. Het moet comfortabel kijken zijn, ook bij langer durende vergaderingen of presentaties.

Het juiste schermformaat in je vergaderzaal

Laat ons beginnen bij het begin. Zorg dat je voor een (beeld) scherm kiest met de juiste afmetingen. Wie er het internet even op na gaat komt al gauw op 10 of 20 verschillende regels en berekeningswijzen voor het ideale schermformaat. In de diepte zijn ze uiteindelijk allemaal gebaseerd op 2 basisfundamenten : de 4/6/8 regel en de theorie rond “Equivalent Visibility”.

In beide gevallen gaat men voor de berekening van het ideale schermformaat uit van een aantal aantal belangrijke parameters:

  • Type beeld en het gebruik
  • Maximale kijkafstand
  • De ideale kijkafstand
  • Fysieke beperkingen van de ruimte

Equivalent Visibility

Afgeleid uit de “Snellen Chart” (Standaard ogentest) en de ANSI standaard rond leesbaarheid is er vastgesteld dat op een 21”-22”(*) computer scherm, een tekst in font 11 perfect leesbaar is tot 28”(*) afstand. Volgens de “Equivalent Visibility” is de conclusie dan ook heel eenvoudig. Als we dezelfde leesbaarheid willen op een 84”(*) display, kunnen we volgens deze theorie dus maximaal 112”(*) van het scherm afzitten. Of factor 1.33. (*) = 1 inch = 2,54cm

Best of both worlds

Gezien de verschuiving van gebruik van displays in vergaderzalen van louter presentaties naar een gemengd gebruik van presentaties en het bekijken van websites, spreadsheets en detailplannen is de 4/6/8 regel wat achterhaald. De Equivalent Visibilty theorie implementeren in (alle) vergaderzalen is nagenoeg onmogelijk en wellicht onbetaalbaar.

Indoor LED of videowall?

Bij het overwegen van de keuze tussen een indoor LED-scherm en een videowall zijn verschillende factoren van belang. Allereerst is het essentieel om te kijken naar de specifieke behoeften van de ruimte waarin het scherm zal worden geïnstalleerd. Een indoor LED-scherm kan geschikt zijn voor ruimtes met veel omgevingslicht, vanwege de helderheid en contrastverhouding die het biedt.

Aan de andere kant kan een videowall meer flexibiliteit bieden qua grootte en configuratie, waardoor het ideaal is voor ruimtes met complexe lay-outs of die een naadloze weergave vereisen. Daarnaast speelt ook het budget een rol, aangezien LED-schermen over het algemeen duurder zijn in aanschaf en installatie dan traditionele videowalls. Het is dus belangrijk om zorgvuldig af te wegen welke optie het meest geschikt is voor de specifieke vereisten van je project.

Indoor LED referentie

Enkel A-merk indoor LED bij Aviniti

Het belangrijkste nadeel van goedkope indoor LED technologie is vaak de lagere kwaliteit van de componenten en de constructie, wat kan leiden tot verschillende problemen. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een indoor LED display niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar de kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid van het product om ervoor te zorgen dat het aan de verwachtingen voldoet en een goede investering blijkt te zijn op lange termijn. Doorgaans werken we met LED panels van Samsung en LG.

Terug naar overzicht

Deel je audiovisuele vragen en smart office challenges met ons

Vraag vrijblijvend informatie over smart office en vergaderzalen. Iedereen is welkom om onze digitale concepten en AV-oplossingen te ervaren.

Contacteer ons