Smart office aviniti

Hoe omgaan met de stijging in kosten van kantoorexploitatie

Het merendeel van onze klanten heeft de kantoorindelingen aangepast vanwege de blijvende acceptatie van tele- en hybride werken. Hierdoor zijn bedrijven overgegaan op kleinere kantoorruimten en het verminderen van de werkvloeroppervlakte.

Anderzijds hebben sommigen ervoor gekozen om slechts met 1 sociale hub verder te gaan, welke dan eerder centraal in ons land bereikbaar is. Bijgevolg blijft de verschuiving naar meer flexibele en aanpasbare werkplekken dan ook doorzetten.

Bezettingsgraad meten en evalueren

Een groot aantal werknemers begeeft zich niet dagelijks op kantoor, wat leidt tot ongebruikte kantoorruimte. Volgens onderzoek van Savills, wereldwijde professional op het gebied van vastgoeddiensten, bedroeg de gemiddelde bezettingsgraad van kantoren in Europa 43%.

Met andere woorden, 57% van de vloeroppervlakte die door bedrijven in heel Europa wordt gehuurd, wordt niet gebruikt. Conclusie: bedrijven geven gemiddeld twee keer zoveel uit aan vastgoed dan nodig is.

Duurzaamheid is zoveel meer dan groener denken

Naast het hoofddoel om jaarlijkse kosten te besparen, kan een vermindering van bedrijfsoppervlakte ook gunstig zijn voor de duurzaamheidsdoelstellingen van je bedrijf. Volgens de Parijsakkoorden wil de Europese Unie in 2050 koolstofneutraal zijn, inclusief de kantoorgebouwen.

Om dit doel te bereiken, moet je nu geleidelijk aan beginnen met het aanbrengen van veranderingen aan je gebouw. Het is beter om je kantoor nu te optimaliseren en investeringen in groene alternatieven te beperken, dan te veel uit te geven aan duurzame oplossingen voor delen van het gebouw die je niet eens gaat gebruiken.

Talentaantrekking dankzij een kostenbaring op je werkvloer

Een goed ontworpen en efficiënt benutte kantoorruimte kan een positieve invloed hebben op de perceptie van een bedrijf bij potentiële werknemers. Het helpt bij het aantrekken en behouden van talent in een competitieve arbeidsmarkt. De manier waarop mensen werken, evolueert constant. Flexibele werkuren, thuiswerken en gedeelde werkplekken zijn steeds gebruikelijker geworden.

Kortom, het efficiënt benutten van kantoorruimte is essentieel geworden om aan te sluiten op een verstandige toekomst. Kosten verlagen, duurzaamheid bevorderen en een aantrekkelijke werkomgeving bieden voor je medewerkers, wordt op deze manier een positief verhaal met slechts geringe investeringen.

Deel je audiovisuele uitdagingen met ons

Vraag vrijblijvend informatie. Iedereen is welkom om onze digitale concepten en AV-oplossingen te ervaren.

Contacteer ons